Vardag

Black weekend och hjälmtankar

Jag rider inte alltid med hjälm, vilket ni säkert märkt – och en del även reagerat på. Och det där har verkligen blivit en infekterad fråga. De få bilder som synts på mig där jag inte haft hjälm, God help. Men det är okej, det är okej att propagera för något – speciellt när det ändå handlar om skydd. Sedan att ridhjälmar egentligen inte är något att hänga i granen är väl snarare det som vi borde rikta in oss på. Bara under hubertusjakten blev jag varse om vilket undermåligt skydd det egentligen är. När jag och Quibo galopperade ikapp ett ekipage efter banken gräver hästen framför mig (som är ca 10 meter längre fram), upp skit med bakhoven, som sedan slungas upp i luften och träffar mig rakt över tinningen. Tack och lov var det bara skit, och inte en sten. Och då inte att tala om det faktum att hjälmar inte skyddar käkpartiet, där en hård smäll kan orsaka både rejäla och allvarliga yttre skador, men också inre skador i alla delar av huvudet.

Det är klart att en hjälm är att föredra, men vi ska också komma ihåg att en hjälm inte ska inbringa oss i någon falsk trygghet. För ska vi vara krassa så ger de inte ens i närheten av samma skydd som t.ex. en motorcross-hjälm ger sin förare. Jag tänkte aldrig på det fören jag blev mer bekant med cross-sporten, och insåg att “shit, vilka löjliga skydd vi lägger vår tilltro till!?”. Och då kan man ju undra hur jag ens kan tänka mig att sitta upp utan hjälm, när jag ser det sådär. Men det är kanske just därför. Jag hade länge hjälm när jag kratsade Iagos hovar, och gjorde det inte ens själv. Om jag gjorde det skickade jag ett meddelande till Erika var femte minut. Detsamma gällde väldigt mycket annat, men att sitta på Ida i paddocken utan hjälm var ett mindre riskmoment än att kratsa Iagos hovar. Ser ni mitt tänk här?

Sedan kan man ju även tänka som så att chansen lär minska om man alltid har hjälm, bara för att ifall. Men då är även frågan, har vi ett hårspänne på oss när vi kör bil så är det också stor risk att vi blir allvarligt skadade i skallen när något väl händer. Eller om vi går i en trappa, där får vi också en ökad risk trots att dagens trappor är mycket mer säkra än vad de varit historiskt. Samma sak är väl att gå ut när det är risk för is utan broddar. Risken att halka på asfalt är enorm egentligen, men då tänker vi inte så mycket på det hela. Hypen kring hjälm bara för att vi sitter på hästen har blivit enorm, men det känns som den plötsligt börjat tillskrivas superkrafter. Men jag kan hålla med i resonemanget att det är klokt att sätta på sig en hjälm oavsett. Jag känner mig naken utan hjälm och rider inte ut utan eftersom jag blir för feg. Det känns fel och naket. Men det säger också något om vilken stor tilltro jag sätter till något som bara skyddar vissa delar.

Nåväl, med det sagt tänkte jag försöka hitta en ny hjälm när det ändå är black week-end på många ställen. Min bruna, fina sammetshjälm är dels några år nu, och sedan har den gått i backen några gånger = inget fullgott skydd. Så just nu rider jag med Mattias hjälm av säkerhetsskäl, men jag är inte sååå förtjust i den. Jag saknar min Charles Owen. Den satt som ett smäck på mitt huvud, och jag kände mig inte som en svamp i den – vilket jag gör i Mattias GPA. Lite ytlig får man ju ändå vara ibland. Men Min Charles Owen hade inte alls den ventilationen jag önskar. Så jag funderar på att köpa en Ayr8 istället. Den är fortfarande snyggt klassisk, men har mycket mer ventilation. Det känns som den har de egenskaper jag älskade med min gamla, men ändå har det som min gamla saknade. Det kan säkert vara ett bra alternativ.

 

Vad har ni för hjälm,

och varför valde ni just den?

 

 

7 Comments

 • Lotta

  Jag har alltid hjälm. Har en med mipssystem för att skydda extra mot rotationsfall. Då jag i yngre dagar hade en förkärlek (och ingen ekonomi för annat) till att rida allt som ingen annan ville sitta på så har det också blivit ett antal avsittningar. Detta har resulterat i att jag för längesen har passerat maxantalet hjärnskakningar som man kan utsätta sina grå celler för och en eventuell till hjärnskakning kan göra mig till grönsak. Här väljer jag att alltid ha en hjälm som byts relativt ofta för att kunna fortsätta med det liv jag älskar och risken för att bli grönsak minskas iaf lite.

  • Alexandra Wirgart

   Vilka märkningar ska man se efter om man vill ha skydd mot rotationsfall? Vill ju förstås ha bästa möjliga jag med!

 • Sara

  Skaffade en back on track i våras efter ha fått min andra kraftiga hjärnskakning. Ramlade av en b-ponny när jag skulle sitta upp och sen var jag borta i vad som säkert var flera minuter. Fick mig verkligen att inse hur lätt man kan slå i huvudet kraftigt.

  • Alexandra Wirgart

   Usch! Det är oerhört skört att slå i huvudet, oavsett situation! Ramlade på is med skottkärran en gång och var så nära att slå i huvudet riktigt illa! Nu är jag väldigt försiktig när jag går ute när det ens är risk för is… Vad fick dig att välja just Back on tracks hjälm? Tittat lite på deras EQ nämligen.

 • Vilma A

  Det kommer väl alltid vara någon slags diskussion runt hjälmanvändande. Just för att det är så himla ineffektiva hjälmar vi har jämfört med ja, typ crosshjälmar. Nu rider jag ju knappt nånting längre men hade typ som regel för mig själv att jag alltid hade hjälm utom vid typ fantasyfotograferingar på Lois. Hon var den enda jag kände mig trygg med att hon verkligen ville ha kvar mig på ryggen i alla lägen och enda sättet jag skulle kunna fara i backen på var om hon skulle snubbla och gå omkull med mig. Någon annan häst litar jag inte på på det sättet just nu.

  Det skaver lite i mig att se folk rida utan hjälm (typ Monika! Jag blir tokiiiig, haha) efter att ha levt med mammas olycka. Hade hon inte haft hjälm hade jag förlorat min mamma när jag var tolv. Det ger en ju ett lite annat perspektiv på det hela.

 • Maria

  Charles Owen, älskar den hjälmen men håller absolut med om att det saknas ventilation. Men tycker den är så fin och bekväm att jag struntar i att jag får en svettig hjälmfrisyr haha.
  Jag förstår ditt resonemang fullt ut gällande ridning utan hjälm. Men har tänkt lite på en sån cykelhjälm som är som en krage som fälls upp. Jag har inte riktigt kollat upp dem men tänkte göra det.
  Hur som, tack för en bra blogg och ha en fin kväll 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *