Vardag

Homeopati

Jag har varit så otroligt trött och känt mig ganska uppgiven kring Gaias hovar. Det är ju trots allt så att vi jobbat med dem ett bra tag nu, och jag vet inte hur mycket vi prövat nu. Jag har tänkt att om jag bara ger våra olika försök tid, då kommer vi hitta rätt. Men nu har vi bockat av en hel del utan större resultat, suck. Så där stod jag, smått uppgiven med en stor suck inombords. Näst på tur stod man-analys eller homeopati, varpå valet föll på det sistnämnda. Vi måste liksom få ordning på vad det nu är som orsakar hålväggar hela tiden, och vi ger inte upp fören problemet är löst, punkt slut!

Att valet föll just på homeopati handlar uteslutande om tidigare erfarenheter. Det har hjälpt min mamma väldigt mycket, och om vi ens kan få hälften av den effekten hon upplevde, ja, då får vi nästan vara nöjda. Med andra ord, jag har fått en bra bild av det. Jag vet även att det hjälpte min brors första ponny extremt mycket med eksem (jag var för liten för att minas, jag mins bara att hon behandlades för det och att mamma och min bror var så otroligt glada över det). Hon var en extrem eksam-häst som knappt kunde vara ute alls om somrarna, och med hjälp av homeopati kunde hon både vara ute och slippa eksemtäcke.

Så, jag hoppas så otroligt mycket på samma effekt för Gaia. Tänk om problemen kunde försvinna helt, så vi aldrig mer skulle behöva brottas med hålväggar?! Oh, så skönt!

Nu är vi på tredje dagen, och nog har vi märkt effekt. Men jag vågar fortfarande inte ropa hej, men vi hoppas försiktigt att vi har hittat rätt.

 

Har ni några erfarenheter av homeopati?

 

16 Comments

 • Sandra

  Jag har väldigt bra erfarenheter av homeopati. Både på mig själv och mina djur. Hästarna har fått vid hovbölder (som kommit ut snabbt och ”enkelt”), hältor, kolik… vänder mig hellre till en homeopat vid skador än till en veterinär. 🙂

  • Katarina

   Det finns de som dömts för brott mot djurskyddslagen när de vänt sig till icke-vetenskapliga (dvs inte veterinärer, eller godkända hovslagare) för behandling av sjuka djur.
   Jag måste säga att jag blir oroad av att läsa om dylikt beteende hos djurägare

   • Alexandra Wirgart

    Allvarligt sjuka djur skall självklart alltid till veterinär!
    I Gaias fall handlar det ju om något som veterinär redan tittat på.

   • Sandra

    Till Katarina:
    Såklart vänder man sig till en veterinär om det är något allvarligare. Men ta tex hovbölderna, de gånger vi har tagit ut veterinär för det har hovarna blivit förstörda/sönderkarvade och en hovböld som fortfarande inte kommit ut och därmed en häst som har ont i ett par veckor eller tom månader jämfört med homeopatmedel och en frisk häst efter 1 vecka. Vid kolik har veterinär suttit i telefon men de hinner knappt sätta sig i bilen innan homeopatmedlet har börjat verka. Bara för att en veterinär har en lång utbildning betyder det inte att de alltid behandlar rätt eller bättre. Man får lita på sin magkänsla ibland med. 🙂 Jag blir snarare orolig över hur djurägare litar blint på veterinärer och inte vänder sig till andra när ett resultat uteblir.

 • Lotta

  Ingen erfarenhet.
  Men berätta gärna mer. Vad har du märkt för effekt, vem har du vänt dig till och ffa en uppdatering framöver på hur det går 🙂

 • Kelly

  Min lillasyster fick hjälp med sin kroniska luftrörskatarr när hon var liten och blev av med det helt och hållet. Det var även konstaterat att hon var allergisk mot mer eller mindre allt, men det försvann också helt och hållet tillsammans med en massa andra bieffekter efter att hon haft rs-virus som spädbarn.

  Jag har provat mot mina eksem men tyvärr inte märkt något direkt resultat, var dock längesedan nu. Fick däremot hjälp med växtvärk!

 • Pix

  Jag skulle rekommendera att lägga nio minuter på den här videon på ämnet https://www.youtube.com/watch?v=8HslUzw35mc
  Den tycker jag ger en bra överblick om bakgrund, historia, fördelar och nackdelar

  Jag har ingen personlig erfarenhet och med tre års högskolekemi i bagaget är jag skeptisk mot de förklaringsmodeller som finns inom homeopati. Men to each their own!

  • Alexandra Wirgart

   Tack, tack! 🙂
   Jag har också känt mig skeptisk, men i nuläget känns det som en lösning värd att testa. 🙂

 • Vilma A

  Jag känner mig extremt skeptisk till homeopati. OM det nu funkade, varför finns det inga seriösa vetenskapliga studier då? Varför är ALL “bevisning” bara anekdotiska berättelser från privatpersoner alt försäljare av homeopatiska medel? Och hur är det tänkt att det rent vetenskapligt öht ska funka att bota något med ett medel som enbart består av vatten och max typ en molekyl verksamt ämne? Oh well. Each to their own som PIX skrev ovanför 🙂

  • Alexandra Wirgart

   De flesta läkemedel har ganska få molekyler. 😉 i Asien är det väldigt mycket mer vanligt att inkludera alt medicin i vetenskapen, så ibland tror jag våra tankar är något kulturellt betingade. Problemet med alt medicin är dock att de innehåller många verksamma ämnen, varpå det blir svårt att isolera verksamma ämnen för att testa. I vilken ände börjar man liksom?

   Jag kom på mig själv idag vara sjukt skeptisk när en vän gav ett tips som var alt. till ortopedi. 🙂

   Överlag, tycker det är ett spännande ämne. 😀

   • Vilma

    Fast grejen med just homeopati är ju att “medicinerna” är så utspädda att det inte finns något verksamt ämne kvar. Det är det som gör mig så skeptisk – oavsett om de ämnen som används faktiskt botar eller inte är de så utspädda att de inte ens tillförs kroppen från början och då kan det ju Omöjligen göra något.

    Och bara för att alternativ medicin används av många (tex i Asien) innebär det ju inte att det nödvändigtvis behöver stämma. Tex traditionell kinesisk medicin som i vissa fall använder örter som faktiskt funkar för att de innehåller verksamma ämnen och i andra fall använder noshörningshorn som potensmedicin liksom. Jag är all for att undersöka “alternativa” metoder men vill ha vetenskapliga belägg för saker känner jag 😅

 • Lella

  Jag har väldigt goda erfarenheter av homeopati. Har en ponny som blivit utdömd vid två olika tillfällen av två olika veterinärer under en period på sex månader. Allt började med ett fånganfall i en fredag kväll i september ifjol, eller det var egentligen en ponny, utan puls i benen som inte kunde stödja sig på någon hov, han stod och trampade och trampade, backade och backade. Veterinär tillkallades, han gissade på någon sorts förgiftning och föreslog Metacam, enda apoteket som var öppet så sent fanns 3 mil borta, alternativet var avliva. Jag ville försöka dämpa smärtan och ge ponnyn en chans innan det tunga beslutet så lovade åka till apoteket. Nu hör det till saken att stallägaren är djurhomeopat, hon var med då veterinären var där och då han åkt, innan jag hunnit till bilen. Hon sa att om jag vill pröva med några grejer som hon har hemma så kan vi testa med dem först, att ge Metacam till en redan förgiftad häst kan ju sluta hur som helt. Vi testade, en droppe upp i båda nosborrarna av en “medicin”, det tog inte många minuter förrän ponnyn blev såpass bra i fötterna att han kunde belasta dem, han fick sedan rekommenderad dos i fodret och en annan sort i annan form, också i fodret. Följande dag la vi till en tredje sort och ponnyn var betydligt bättre redan då. Efter det blev det bättre för var dag som gick, så fort den värsta smärtan släppt (på måndag) började livsglädjen komma tillbaka, 1,5 månader senare fick han gå ut i lösdriften igen, symptomfri från förgiftningen.

  I december några dagar innan jul var det aktuellt igen, ponnyn gick från att trava omkring i snön till att bli blockhalt på vänster fram på 2 dagar, veterinär tillkallades, hovböld tänkte han den här gången, grävde lite, hittade inget, skickade oss till klinik. Framhovarna röntgades, hovbensrotation i båda fram, det var fång han haft i september.. De ville avliva på plats, jag ville ge ponnyn en chans till och fick hem honom med “fångtofflor” och en spruta smärtstillande i blodet samt “butta” på apoteket. Väl i stallet ett samtal med stallägaren, till kvällen hade jag fått två medel, ponnyn fick i kvällsfodret och följande morgon var han bara lite stel. Hovvårdare samtalade med veterinär och sänkte trakterna på framhovarna, för att avlasta tån. Homeopatmedlen fortsatte att ges, på juldagen 6 dagar senare började ponnyn gå ute dagtid med tofflor och boots fram. Fredagen innan nyårshelgen var han så bra att han ville ut i lösdriften igen. Följande onsdag tappade han en boots (jag var bortrest så andra tofflan o bootsen togs också av), ponnyn travade omkring i hagen av ren lycka, han kände sig tydligen frisk igen. Fick dock tofflor o boots på fötterna igen då jag kom hem. i februari tog vi av bootsen helt (tofflorna tidigare) och ponny rejsade omkring i hagen.

  I fredags var han igång igen, från att ha travat då jag kom till stallet till att vara blockhalt då han skulle få sin mat, ett samtal med stallägare och samma medel in igen samt tofflor och boots på, ponnyn symptomfri dagen efter.

  Jo, varje dag är jag förberedd på att be veterinären komma ut och avliva ponnyn, varje dag är jag förberedd att ringa kadaverbilen, hittills har den gamle ponnyn envist kryat på sig från halvdöd till symptomfri på några dagar. Vi vet inte än hur det blir i sommar, det handlar om en gammal vän, han är 24 i år, så han är pensionär nu, klarar han betet så får han leva så länge han vill, gör han det inte får han somna in.

  Men nu har du i alla fall min erfarenhet av homeopati, och en ponny som inte vet om att det finns nåt annat i fodret och på knäckebrödsbitarna han får kan inte uppleva placebo, inte ens då man gräver honom i näsan med en droppe av nåt på fingret, han tycker ju bara att det är obehagligt faktiskt.

  Kan tillägga att förut tänkte jag att homeopati är bullshit, idag har jag helt andra tankar om konsten.

 • Klara

  Nu var jag ju tvungen att gå in och läsa din blogg bara för att du nämnde det på instagram 😉 Roligt att du testar homeopati! Jag själv och väldigt många i min omgivning har positiva erfarenheter av det (är ju utbildad djurhomeopat så det används flitigt här).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *