Vardag

Gaias hovar

Jag har inte skrivit särskilt mycket om Gaias hovresa eftersom ja, det är inte det primära jag tycker det är givande att blogga om. Hovar är något jag inte kan mer än basic om, och lämnar därför över det till utbildade och kompetenta människor. Samma med Iago. Precis som elever tränar dressyr för mig.

Det hela började med att Gaias hovar började uppvisa hålväggar som leg. hovslagare tog hand om. Och sådär har det fortsatt, och eftersom jag inte upplevde så mycket förbättring provade jag olika hovslagare och hovvårdare, allt för att försöka hitta något som passade för just Gaia. I slutändan föll det på Ninja som verkar stallets hästar nu. Hon har en bredd i sin utbildning med flera ingångar, vilket gynnat oss bra. Ninjas verkning har hjälpt Gaias rörelsemönster, och hon får mindre spänningar i kroppen. Det fungerar bra, helt enkelt. Det är inte bara att vi ständigt tränar, för det gjorde vi ju innan också.

Något som däremot inte fungerar bra, ja, det är ju att få bort hålvväggarna som hela tiden uppkommer. Någon typ av obalans finns, och det kommer inifrån. Inget allvarligt, men det finns där. Och efter att vi varit på Husaby för Gaias dubbla hovbölder kände jag bara, jag måste försöka hårdare. Veterinären gjorde det de kunde på plats, därefter skulle jag sköta, samt hovslagare.

Men jag behöver mer information från Gaias insida. Utöver hålväggarna som kommer upp då och då så är hon ju frisk. Att hon vrickat sig i hagen nu beror mycket på att hoven släppt en del av hovvägen på vänster framhov, där öppningen varit från hovbölden (veterinär öppnade en hel del och satte dit en plugg). Vi har haft mycket tjäle, men inte fått så mycket snö, så Gaia har vrickat sig lite lättare än vanligt eftersom marken är allt annat än plan. Det jag gnäller om i nuläget är en vrickning, men i grunden finns ju någon typ av obalans hos Gaia, antagligen kopplat till mag och tarm.

Med tanke på hur vanligt magsår tycks vara hos häst enligt nya studier (bygg gärna på med källor om ni vill, jag har inte hunnit fördjupa mig mer än artiklar i typ hippson), så vore jag ju inte direkt förvånad om problemet är så “enkelt”, som att det är i just mag- och tarm vi finner svaret. Det är ju där jag letat hittills, men utan resultat, hittills. Vi vill verkligen bli av med hålväggarna. Helst igår.

Så ja, här har vi bakgrunden till min frustration. Det är en så stor grej för att få henne bra i dressyren. Petig är bra!

Det är detta vi har haft som utgångsläge, och hålvväggarna vi behandlar. Fortsättning kring symtom och reaktion med homeopatin kommer framöver! Nu vet ni grunden. Och bygg gärna på i kommentarfältet med era erfarenheter kring hålväggar, behandling, symtom, orsaker… Bring it!!

3 Comments

 • Sandra

  Att se över sitt foder är det första steget skulle jag säga, ett bra hö (hösilage om man inte får tag på hö/har dammallergisk häst som vi tyvärr har) och så lite socker och stärkelse som möjligt överlag.
  Magbalsam från hippoK9 har jag hört bra om till hästar som fått magsår och dylikt.
  För att hålla hålväggar rena så rullar jag små bollar av lindrev som jag dränker i kådsalva och trycker i hålväggarna för att smuts inte ska komma in.
  Hoppas ni får bukt på dem snart! 😊

  • Alexandra Wirgart

   I år har vi tyvärr inte fått tag i lika bra hö som förra året, så är inte så idealt alls. Men oandra sidan är det varken mer eller mindre hålväggar. Men att köra lin i hålen tycker jag också hjälpt mycket! Har haft det eller kall kokosolja. ☺️

 • Lotta

  Vilka lustiga svar du fick på förra inlägget. Som att hästfolk inte experimenterar med något (bett, “tränare”, träningsmetoder, utrustning, tillskott osv….) utan att ha den blekaste om en bakgrund, helhet eller tanke på vad man egentligen är ute efter förutom att det ska vara bättre.
  Det finns många områden där veterinärmedicin inte klara av men där man kan möta upp och komplettera med annat. Att det skulle vara något problem med mage/tarm låter ju inte orimligt. Gaia har haft tur att få hamna hos en så noggrann ägare som verkligen ser och försöker analysera de små detaljerna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *