Vardag

Hur jag lärde framåt-nedåt på kommando

Det är inte så svårt att lära hästar kommandon för olika saker. Självklart är det olika för olika individer, men med positiv förstärkning, tydlighet och tydliga mål kommer man långt. Har man sedan en häst som tycker problemlösning är kul, och inte är rädd för att pröva sig fram (det är därför jag ALLTID berömmer försök hos den unga hästen, för att hen ska lära sig att våga pröööva saker), så går det ofta ganska fort. Men gemensamt är att när ett beteende är befäst så sitter det ofta stenhårt sedan. Så när du väljer att lära in ett kommando, tänk igenom varför du lär in det, och vad ni ska ha det till.

Jag har valt kommandot “kom ner”, samtidigt som jag själv lutar mig framåt-nedåt och pekar på marken. På så sätt är det väldigt tydligt vad jag vill.

Det första steget är att berömma hästen när hen sänker huvudet. Jag använde en kapson för att ge ett tryck lätt nerifrån när vi gick på volten. Så fort Gaia sänkte huvudet för trycket fick hon rejält med beröm och en karamell. På så sätt förstod hon snabbt att hon kunde sänka huvudet, och genom att upprepa det här ett helt pass så satt det sedan. För en del behövs mer tid, men för Gaia gick det fort eftersom hon upptäckte att det var en skön position för hennes kropp samtidigt som hon fick godis för det. 😉

Antingen kan man börja i halten, eller så gör man det i skritt om hästen hellre vill röra på sig. För Gaia är det lättast att jobba i rörelse ofta, eftersom hon har en hel del energi ofta.

Så, i korthet gör jag såhär:

  1. Visar med ett lätt tryck i kapsonen under longeringen (i skritt eller halt) att jag vill att hästen sänker huvudet. Jag visar även med hela min kropp.
  2. Så fort hästen sänker huvudet lite lättar jag på trycket direkt, berömmer verbalt med en glad röst och ger en godisbit (viktigt att godisen kommer nerifrån! Ge den i den höjd du vill att hästen placerar sitt huvudet i övningen sedan!
  3. Upprepa samtidigt som du ger ditt kommando.
  4. Plocka bort trycket i kapsonen och se om hästen kan sänka huvudet för bara ditt kroppspårk och röst. Om hästen tycker det är svårt att förstå, backa ett steg och visa med ett tryck i kapsonen.
  5. Om hästen förstår för bara röst/kropp, öka svårighetsgraden och gör det i fler gångarter. När du gör det svårare kan du behöva backa tillbaka ett par steg ibland!

 

 

Lycka till

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *