MINA HÄSTAR

QUERIDA

Sto, e: Levantos II, Född 1998, svenskt halvblod, skimmel. Svenskfödd.

Första gången jag träffade Querida, eller Ida som hon kallas, var jag bara ett barn och Ida unghäst. Hon var stålgrå med en vacker bläs – bland de vackraste hästarna jag sett. Och känd som stallets buse, men hon var alltid snäll mot oss barn. Hon förstod att vi var ömtåliga.

Berättelsen skulle kunnat fortsätta här, men det gör den inte. Våra vägar skiljdes åt: Jag blev dressyrryttare och Ida hopphäst, och så hade det kunnat förbli. Om nu inte ödet hade andra planer vill säga. Nästan 15 år senare möttes våra vägar igen. Jag hade just förlorat min häst Surprise, och Idas framknän klarade inte hoppningen. Förstrött frågade jag hennes ägare om jag kanske skulle kunna få börja träna Ida lite då och då, och det fick jag. Och med tiden började jag och Ida växa ihop allt mer, såpass att jag till sist fick Ida av hennes ägare. Sedan dess har Ida bott hos mig.

Ida är stallets kloka dam som man alltid kan lita på, men hon kräver att få respekt. Hon är min läromästare som med glädje låter främmande känna på hur ridning kan vara på hennes rygg. Ida är ärlig, lugn och snäll. Hon har mycket energi när hon vill, men är alltid rädd om ryttaren.

Foto: Erika Storbråten

GAIA

Sto, e: Tridente, född 2013, murgesehäst, svartskimmel. Imp. Italien.

Gaia är av den gamla barockhästen Murgese-häst som härstammar från den Napolianska hästen som var populär bland adeln under medeltid ända fram till 1800-talet. Gaia är av den ovanligare färgen svartskimmel (eng. blue roan) och av mindre barock typ. Gaia är en charmig och snäll tjej som snabbt vinner människors hjärta med sitt gosiga sätt. Hon har mycket power och wow-känsla i ridningen, och är alltid mån om att göra rätt. När hon inte förstår sin ryttare stannar hon hellre för att fråga igen än att stressa iväg, vilket gör henne till en trygg och säker häst.

Gaia har väldigt lätt för samling och kommer bli en fantastisk skolhäst så småningom. Hennes utbildning har gått rasande fort, och mycket beror på att hon är väldigt intelligent, är arbetsvillig och har lätt för sig.

Foto: Erika Storbråten

 

EOWYN DE L’HOUBLOUN

Sto, e: Roquo du Mas, född 2014, camarguehäst, skimmel. Svenskfödd.

Foto: Maria Hallbeck

IAGO DI GIANNINI

Valack, e: Equador di Giannini, född 2014, murgesehäst, svart. Imp. Italien.

Foto: Erika Storbråten