Vanliga frågor

Det är enkelt att förälska sig i murgesen, men hur går man till väga när man vill göra sin dröm om en alldeles egen murgese verklig? Här under har jag samlat de vanligaste frågorna kring hur det går till att köpa en murgese.


Hur importerar man en murgesehäst?
Det fungerar som från vilket annat land i Europa som helst. Man får veterinärintyg och hälsointyg för hästen nere i Italien, och besiktning fungerar precis som här. Man kan ibland behöva be om att få det skrivet på Engelska då många italienare är fåordiga i engelskan. De uppfödare som exporterat flera hästar vet vilka papper som krävs, men här kan det vara bra att ta hjälp av en förmedlare så all pappersexercis blir korrekt. Utöver detta behöver man ett företag som kan köra hästen på ett bra sätt till Sverige. Även här är det en god idé att ta hjälp för att hitta en transportör som redan kör sträckan, är bra med hästarna och kan ge ett bättre pris.

Vem vänder jag mig till om jag vill ha hjälp att importera en häst?
Man kan vända sig till mig eller Agnes Wadenbäck. Jag finns utanför Lidköping, Västra Götaland och Agnes finns i Kallinge, Blekinge.

Hur fungerar det med försäkring?
Det fungerar precis som när man köper en oförsäkrad häst i Sverige. Eventuellt kan försäkringsbolagen vilja ha röntgen beroende på hur högt livvärde du vill ha på din häst. Det bästa är att kontakta ditt eget försäkringsbolag. Jag rekommenderar att man försäkrar hästen från det datum man betalat den innan resan till Sverige. Transportören ansvarar enbart för skador som uppstår pga transporten.

Vaccinationer och avmaskning?
Italien har inte samma vaccinationsregler som vi har här. Därför är det inte ovanligt att man kan behöva grundvaccinera hästen när den kommit till Sverige. Man kan be om att den blir vaccinerad innan resa om man vill. Samma sak gäller avmaskning.

Hur klarar Murgeserna det svenska klimatet?
Murgeserna klarar det svenska klimatet väldigt bra. Även om hästarna lever längs Medelhavets kust är klimatet om vintrarna rått och kallt då landskapet är kalt. Pga vindarna kan det alltså bli relativt kallt, och många murgeser sätter rejält med päls även i Italien. Ibland kommer det även lite snö i området, varpå många hästar redan upplevt ett klimat som kan liknas vid Sveriges. Om somrarna kan det bli väldigt varmt, så hästarna är från start ganska härdade vid ett ombytligt klimat. Flytten till Sverige blir sällan dramatisk, även om de kommer mitt i vintern. Däremot kan man behöva hjälpa dem ibland med lite extra täcke om de inte hunnit sätta ordentligt med päls etc. Murgesen lever i hela Italien, även om de har sin vagga på Italiens klack, och därför vana även vid frodigt grönbete. De är inte svårfödda, därför bör man inte släppa dem på allt för kraftigt bete till en början. Inga hästar har hittills uppvisat symtom på eksem om somrarna.

Hur tar jag bäst emot min murgese?
Det bästa är att ha hästen på box och mindre rasthage i början så att ni får möjlighet att lära känna varandra och så att hästen kommer in i de nya hanteringsrutinerna. Murgeser fungerar utmärkt på både box och lösdrift, men då de inte alltid erbjuds utevistelse i Italien så kan den nyvunna friheten minska lusten att bli fångad i hagen. Många murgeser är heller inte vana vid eltråd och det är bra om man har eltråd kombinerat med trästaket eller liknande i början. Annars är risken att man får en häst som rymmer. Om man inte har tillgång till trästaket är det en god idé att hänga upp tydliga plastband och även arrangera en stöt så hästen förstår att staketet inte är gjort att springa igenom.


Iago visas staketen vid sin ankomst.

Kan man köpa en valack?
Info kommer